Száj- és fogápolás doTERRA esszenciális olajokkal

Tudtad, hogy a szájunk és fogaink egészsége összefügg általános egészségi állapotunkkal? Amikor nem tisztítjuk és ápoljuk megfelelően szánkat, fogainkat és a fogínyünket, komolyabb egészségi problémáknak tehetjük ki magunkat. És fordítva: ha rendszeresen gyakoroljuk a helyes szájhigiénét, rengeteg következményes problémától óvhatjuk meg magunkat.

Valószínűleg már van néhány olyan szájhigiéniai termék, amelyet szívesen használunk a napi szájápolási rutinunk során. Ha azonban szeretnénk kicsit többet tenni a szokásosnál, szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan illóolajok, amelyeket biztonsággal használhatunk a szánk, a fogaink és a fogínyünk megtisztítására. A tisztítás mellett ezek az illóolajok a friss leheletet is biztosítják.

Íme néhány TIPP, hogy mit és hogyan használhatsz a mindennapi száj- és fogápolásban:

Fahéj (Cinnamon) illóolaj

A fahéjat gyakran használják szájöblítők összetevőjeként, mert frissíti a leheletet, és az emberek általában szeretik az ízét. A Fahéj olaj kiváló tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, hatékonyan tisztítja a fogínyt, a szájat és a bőrt, és segít, hogy fogaink tiszták, egészségesek maradjanak. Ezt az illóolajat ezért nyugodtan hozzáadhatjuk házi készítésű szájöblítőnkhöz, és összetevőként megtaláljuk az On Guard fogkrémben is. De vigyázat: a Fahéj illóolaj „csípős” olaj, nem ajánlott hígítatlanul használni a bőrön.

TIPP: Adjunk 1 csepp Fajéj olajat egy fél pohár vízhez, kavarjuk fel jól, és öblögessük vele fogmosás után, vagy útközben, amikor épp nincs lehetőségünk fogat mosni.

On Guard Fehérítő Fogkrém

Mivel több olyan illóolaj van, amelyek erőteljes tisztító hatása jól érvényesül a száj- és fogápolásban, a doTERRA létrehozott egy illóolajjal kiegészített fogkrémet. Ez a fogkrém az On Guard illóolaj keveréket tartalmazza, vagyis Vadnarancs, Szegfűszeg, Fahéj, Eukaliptusz és Rozmaring olajokkal tisztítja és tartja frissen a szájat és a fogakat. Ráadásként Mirha illóolajat is adtak hozzá, amely nyugtatja a szájüreget és a torkot, valamint Borsmenta illóolajat, amely extra frissességet kölcsönöz a fogkrémnek.

Más fehérítő fogkrémektől eltérően az On Guard Fehérítő Fogkrém nem károsítja a fogzománcot, mivel gyengéden távolítja el a lerakódásokat és az elszíneződéseket.

TIPP: Használjuk ezt a fogkrémet minden étkezés után, és cukros étel-ital fogyasztása után, hogy megelőzzük a fogak elszíneződését. Megjegyzem, ez egy óriási tubus (120 ml), kevés kell belőle a kívánt hatáshoz, tehát nagyon sokáig elég.

On Guard Szájvíz

Egy ilyen hatékony szájvíz rendszeres használatával kiegészíthetjük a száj- és fogápolást, és élvezhetjük az On Guard illóolaj keverék frissítő és tisztító erejét. Ezt a szájvizet úgy alkották meg, hogy segítsen tisztán tartani a fogakat és a fogínyt, csökkentse a lerakódásokat, biztosítsa a friss leheletet és az egész szájüreg egészségét. Természetesen a szájvíz is tartalmaz extra összetevőket – az On Guard keverék mellett még ötféle gyógynövény illóolaját és kivonatát adták hozzá a lehető legjobb hatás érdekében.

TIPP: A világosabb, frissebb mosoly érdekében használjuk az On Guard szájvizet este és reggel az On Guard Fehérítő Fogkrém alkalmazása után.

Borsmenta gyöngyöcskék (Peppermint Beadlets)

Amikor nincs időnk azonnal fogat mosni, a Borsmenta gyöngyöcskék gyors megoldást nyújtanak. Egy apró, Borsmenta illóolajat tartalmazó gyöngyöcske extra frissességet ad a leheletnek, és támogatja az általános szájhigiénét.

TIPP: Tartsd kézügyben a Borsmenta gyöngyöcskéket táskádban vagy az autóban, hogy megtaláld, amikor gyorsan szeretnéd felfrissíteni a leheletedet. Így nem kell cukros vagy mesterségesen ízesített termékeket használnod 😉

Fodormenta (Spearmint) illóolaj

A fodormentát nem véletlenül használják régóta cukorkák, rágógumik és szájhigiéniai termékek ízesítésére. A Fodormenta illóolajnak kellemes, mentolos az íze, elősegíti a friss leheletet, és hatékony a száj tisztításában, de enyhébb, lágyabb formában, mint a Borsmenta vagy a Fahéj. Használatával változatosságot vihetünk a szájápolásba, és az ifjabb generáció is szívesen használhatja.

TIPP: Tegyünk 1 csepp Fodormenta illóolajat a fogkefére (vagy a gyerek fogkeféjére) fogmosás előtt.

További TIPPjeink:

  • A Szegfűszeg (Clove) illóolaj, amellett, hogy tisztít, hatásossan segített sokszor fogfájás esetén; ilyenkor közvetlenül a fogínyre kenve használjuk.
  • A Tömjén (Frankincense) illóolaj komoly segítségünk mindenféle szájseb esetén, legyen az afta vagy műtét utáni heg; ezt is alkalmazhatjuk közvetlenül az érintett területen.
  • A Levendula (Lavender) illóolaj hasonlóan kiválónak bizonyult sebekre szájon belül is; emellett fog- és ínyfájdalom és -gyulladás esetén is segített már.
  • A Teafa (Tea Tree / Melaleuca) szintén segített az aftákon, sebeken és fogínyproblémákon; ilyenkor a helyi alkalmazás mellett belsőleg, kapszulában is használhatunk néhány cseppet.
  • Házi készítésű szájvízként sokszor használunk 1-2 csepp Teafa olajat kevés vízben elkeverve; vagy teszünk hozzá 1 csepp Szegfűszeg, esetleg On Guard illóolajat is.
  • Még számos illóolaj hasznos a száj és fogápolásban – tulajdonképpen mindegyik, amely gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású, és belső fogyasztásra alkalmas 🙂