Miért használjunk esszenciális olajokat belsőleg?

A doTERRA kínálatában szereplő önálló illóolajok közül közel 40 féle olaj alkalmas belső használatra. Az illóolajok belső célokra való használata azt jelenti, hogy nemcsak a bőrünkre kenjük, hanem le is nyeljük azokat, hogy belülről támogathassák szerveink és sejtjeink egészségét. A belső alkalmazásnak többféle módja van: használhatjuk főzéshez-sütéshez, belecseppenthetjük italainkba, vagy egy zöldségkapszulába cseppentve lenyelhetjük.

Az illóolajokat általában akkor ajánlott belsőleg használni, amikor valamilyen speciális területet szeretnénk megcélozni, és céljaink szempontjából leghatásosabb a belső fogyasztás. NE FELEDJÜK: egyszerre csak 1-2 cseppre van szükségünk ahhoz, hogy egy adott illóolaj jótékony hatásai érvényesüljenek. Például az egészséges emésztés támogatását a Gyömbér (Ginger) illóolaj belső használatával érhetjük el.

Összegyűjtöttünk néhányat azon fontos célok közül, amelyek eléréséhez érdemes az illóolajokat belsőleg használni:

 1. Az immunrendszer és az immunműködés támogatására: Az immunrendszer véd minket a szervezetet érő külső fenyegetések ellen. Számos olajat használhatunk belsőleg az egészséges immunrendszer fenntartására: Kasszia (Cassia), Korianderlevél (Cilantro), Fahéj (Cinnamon), Szegfűszeg (Clove), Copaiba, Tömjén (Frankincense), Olasz szalmagyopár (Helichrysum), Zöldcitrom (Lime), Majoranna (Marjoram), Citromfű (Melissa), Mirha (Myrrh), Oregánó (Oregano), Római Kamilla (Roman Chamomile), Mandarin (Tangerine), Kakukkfű (Thyme), Vetiver és Vadnarancs (Wild Orange).
 2. A légzőrendszer egészségének támogatására: Meglepő lehet néhány illóolaj ebben a kategóriában, de belső hatásaik között egyértelműen szerepel különféle okok miatt a légzőrendszer támogatása: Feketebors (Black Pepper), Kardamom (Cardamom), Copaiba, Édeskömény (Fennel), Citrom (Lemon), Zöldcitrom (Lime), Mirha (Myrrh), Oregánó (Oregano), Borsmenta (Peppermint), Rozmaring (Rosemary) és Kakukkfű (Thyme). Ezek közül a Borsmenta és a Kardamom segítik a tiszta légzést, a Feketebors és a  Citrom különösen szezonális ártalmakkal szemben támogatják a légzőrendszert.
 3. Antioxidáns védelem érdekében: A szabadgyökök olyan ártalmas molekulák, amelyek az élelem lebontása közben keletkeznek, vagy olyankor, amikor például cigarettafüstnek vagy sugárzásnak vagyunk kitéve. A szabadgyökök óriási pusztítást végeznek a sejtekben. A következő illóolajokban lévő antioxidánsok hozzájárulhatnak sejtjeink védelméhez: Feketebors (Black Pepper), Copaiba, Borókabogyó (Juniper Berry), Zöldcitrom (Lime), Oregánó (Oregano), Keserűnarancs (Petitgrain), Vadnarancs (Wild Orange), Ylang Ylang
 4. Az egészséges emésztés fenntartására: Emésztőrendszerünk veszi fel a tápanyagokat, szabadít meg a salakanyagtól, és feldolgozza a tápanyagokat, amelyeket megeszünk. Folyamatos működését a következő illóolajokkal támogathatjuk: Feketebors (Black Pepper), Copaiba, Kardamom (Cardamom), Kasszia (Cassia), Korianderlevél (Cilantro), Koriandermag (Coriander), Tömjén (Frankincense), Citrom (Lemon), Gyömbér (Ginger), Indiai citromfű (Lemongrass) és Mandarin (Tangerine).
 5. Az emésztési problémák, kellemetlenségek enyhítésére: Emésztési problémáink időnként mindenkinek vannak, de az illóolajok segítségével képesek vagyunk legyőzni az elégtelen emésztést vagy a felkavarodott gyomorral járó kellemetlenségeket. Például a Kardamom (Cardamom) olaj segít az emésztési gondolok, míg a Gyömbér (Ginger) és a Fodormenta (Spearmint) enyhülést nyújthatnak az émelygő, háborgó gyomornak; a Gyömbér illóolaj gázok és felfújódás esetén is nagyszerű segítség lehet. Érdekes módon a Mirha (Myrrh), mézzel vagy vízzel fogyasztva szintén képes könnyíteni a gyomron.
 6. A szívérrendszer támogatása: Általános egészségünk szempontjából igen fontos a szívérrendszerről való megfelelő gondoskodás. Ez a szervrendszerünk felelős az oxigén, a tápanyagok, a hormonok szállításáért az egész szervezetben. Az egész rendszer motorja a szív, amely még nyugalmi állapotban is percenként mintegy 5 liternyi vért pumpál keresztül a testünkön. A szívérrendszer egészségét a következő illóolajok támogathatják: Bergamott (Bergamot), Fahéj (Cinnamon), Szegfűszeg (Clove), Majoranna (Marjoram), Kakukkfű (Thyme), Zöldcitrom (Lime) és Olasz szalmagyopár (Helichrysum). Az egészséges vérkeringés támogatói a Feketebors (Black Pepper), a Fahéj (Cinnamon), a Szegfűszeg (Clove), az Édeskömény (Fennel) és a Kakukkfű (Thyme).
 7. A szervezet tisztítására: A testünknek olykor egyszerűen szüksége van a tisztításra és megújulásra. A következő illóolajokat érdemes hozzáadni legközelebb a tisztító smoothiehoz vagy teához: Korianderlevél (Cilantro), Olasz szalmagyopár (Helichrysum), Borókabogyó (Juniper Berry), Citrom (Lemon), Kakukkfű (Thyme) – különösen a tápcsatorna tisztítására – és Vadnarancs (Wild Orange).
 8. Az idegrendszer nyugtatására, támogatására: Idegrendszerünk rendkívül bonyolult, ám a róla való gondoskodás nem feltétlenül. Amellett, hogy eleget alszunk, bevisszük a fontos tápanyagokat és mozgunk, illóolajokkal is támogathatjuk az idegrendszert. Ezek az esszenciális olajok válhatnak hasznunkra e téren: Bergamott (Bergamot), Olasz szalmagyopár (Helichrysum), Copaiba és Majoranna (Marjoram). Az idegrendszer nyugtatására használhatjuk: Korianderlevél (Cilantro), Copaiba, Muskotályzsálya (Clary Sage), Levendula (Lavender) és Keserűnarancs (Petitgrain).

Jóllehet, ezek a legfontosabb okok, amiért belsőleg érdemes használnunk az illóolajokat, ezeken kívül még számos más céllal alkalmazhatjuk őket ilyen módon. Íme a belső használatra alkalmas olajok, és néhány egyedi jótékony hatásuk:

 • Bazsalikom (Basil) – támogatja a tápcsatorna egészségét, enyhülést nyújt menstruáció idején
 • Feketebors (Black Pepper) – támogatja a normális vércukorszint fenntartását
 • Kardamom (Cardamom) – támogatja a gyomor és a légutak egészségét
 • Kasszia (Cassia) – elősegíti az egészséges anyagcserét, segít fenntartani az egészséges vércukor szintet, támogatja a kiválasztórendszer egészséges működését
 • Korianderlevél (Cilantro) – támogatja a máj és a vesék egészségét
 • Fahéj (Cinnamon) – támogatja az egészséges anyagcserét és segíti a normális vércukorszint fenntartását
 • Szegfűszeg (Clove) – támogatja az egészséges anyagcserét, a sejtek és a máj egészségének fenntartását
 • Koriandermag (Coriander) – segít fenntartani a máj egészségét, támogatja a tápcsatorna egészségét
 • Édeskömény (Fennel) – támogatja az egészséges anyagcserét, a sejtek egészségét, enyhülést nyújt menstruáció idején, segít leküzdeni az édesség utáni sóvárgást
 • Tömjén (Frankincense) – támogatja az egészséges sejtműködést
 • Muskátli (Geranium) – segíti a normális vércukorszint fenntartását, támogatja a húgyutak egészségét
 • Gyömbér (Ginger) – támogatja az egészséges légzést és a légutakat, támogatja a kognitív működést, enyhülést nyújt a háborgó, émelygő gyomornak
 • Grépfrút (Grapefruit) – támogatja az egészséges anyagcserét
 • Olasz szalmagyopár (Helichrysum) – támogatja a sejtek és a máj egészségét
 • Borókabogyó (Juniper Berry) – segíti a vesék és a húgyutak egészséges működését
 • Levendula (Lavender) – csökkenti a stresszt és elősegíti a békés alvást
 • Citrom (Lemon) – tisztítja a szervezetet, támogatja a vesék és a máj egészségét, elősegíti az egészséges emésztést, támogatja az ízületeket
 • Indiai citromfű (Lemongrass) – Borsmentával együtt támogatja a tápcsatorna egészséges működését
 • Zöldcitrom (Lime) – elősegíti az egészséges testsúly fenntartását
 • Majoranna (Marjoram) – támogatja a szívérrendszer egészségét
 • Citromfű (Melissa) – segíti a normális koleszterol szint fenntartását, támogatja a máj egészségét és a kognitív működést
 • Mirha (Myrrh) – segít ellazítani az izmokat és csökkenti a feszültséget
 • Oregánó (Oregano) – segít ellazítani az izmokat
 • Borsmenta (Peppermint) – támogatja az emésztőrendszer és a légzőrendszer egészségét
 • Keserűnarancs (Petitgrain) – támogatja a lézgőrendszert és nyugtató hatással van az idegrendszerre
 • Római Kamilla (Roman Chamomile) – minden szervrendszerre nyugtatóan hat
 • Rozmaring (Rosemary) – csökkenti a fáradtság és feszültség érzését, Levendulával együtt csökkenti a stresszt
 • Mandarin (Tangerine) – támogatja az egészséges anyagcserét
 • Kakukkfű (Thyme) – támogatja az immunrendszert és a húgyutak egészséges működését
 • Vadnaracs (Wild Orange) – támogatja a pihentető alvást, hozzájárul a szervezet tisztításához

Forrás: doterra.com