Miért használjuk naponta az illóolajokat?

Jóllehet az illóolajokat lehet alkalomszerűen használni, amikor éppen szükségünk van rájuk – és ezt jól is tesszük! – talán a leghasznosabb felhasználási módjuk az egészség támogatásának mindennapi gyakorlata. Gondolhatunk úgy az olajokra, ahogyan az étrendkiegészítőkre: amikor az étrendkiegészítőket használjuk, megadjuk a testünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre a megfelelő működéshez szüksége van. Természetesen változó az ízlésünk és választásunk az olajok használatát illetően, de általánosan elfogadott vélemény, hogy az illóolajok következetes használata a kulcsa annak, hogy elérjük a kívánt eredményeket.

Dr. David K. Hill, a doTERRA Tudomány és egészségügy részlegének alapító igazgatója, szerint: „Az illóolajok egy változó készletének rendszeres használata talán nagyobb jelentőséggel bír, mint az olajok kiválasztásával vagy az alkalmazás részleteivel való foglalkozás. Az esszenciális olajok rutinszerű és hosszabb távú használata sokszor erősíti és tartósan fenntartja az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat.”

Az aromaterápia szakmában vannak, akik fenntartásukat fejezik ki az illóolajok rendszeres napi használatával szemben – véleményük szerint ezek az olajok túl erősek ahhoz, hogy gyakran használjuk őket. A doTERRA tapasztalata, hogy az olajok biztonságos használata mellett ez egyáltalán nem így van. Igaz, további kutatásokra van még szükség, de az illóolajok rendszeres használatának speciális jótékony hatásait már klinikai és tapasztalati bizonyítékok egyaránt bőven alátámasztják. Számos tudományos áttekintés és tanulmány igazolja, hogy az illóolajok megfelelő adagolásban biztonságosak és hatásosak.

Illesszük be az illóolajokat mindennapjainkba, és támogassuk testünket-lelkünket ezzel a természetes és biztonságos megoldással, betartva a következőket:

  1. Minőség. Nem mindegy, milyen olajokat használunk. A világelső illóolaj gyártó, a doTERRA, biztosít minket afelől, hogy csak a legjobb minőségű illóolajok kerülnek forgalmazott üvegcséikbe. A gyenge minőségű, módosított vagy mesterséges illóolajok használata jelentősen növeli az érzékenységi reakciók esélyét, illetve csökkenti az olaj hatékonyságát. Az erős, tiszta olajok használatakor nagyon pici mennyiség is elég jelentős eredmény eléréséhez.
  2. Adagolás. Ahogyan nem szedhetünk az ajánlottnál több vitamint vagy ásványi anyagot, az illóolajok adagolására is figyelnünk kell. Ezek az olajok erősek, ezért igen kis mennyiség is több mint elegendő. Akár párologtatva, akár bőrön át, akár kapszulában alkalmazzuk, csak pár cseppet használjunk egyszerre.
  3. Változatosság. Ha megnézzük az önálló illóolajok számos felhasználási lehetőségét, látni fogjuk, hogy sok közös vagy hasonló tulajdonságuk van. Ezért nyugodtan váltogathatjuk időnként mindennapos olajainkat, ez éppen olyan jótékony hatású, mint a változatos étrend. Így azt is meg tudjuk tapasztalni, melyik olajok illeszkednek legjobban hozzánk és saját céljainkhoz.
  4. Hígítás. Az olajok egy része hihetetlenül erőteljes, például a fenolok és aldehidek csoportjába tartozók (többek között Kasszia, Oregánó). Ezeket nevezzük „csípős olajoknak”, és mindig hígítani kell őket. A hígítás minden olajnál nagyszerű módszer, hogy növeljük az elért felületet, és lassítsuk a felszívódást, megelőzve minden lehetséges érzékenységi reakciót.
  5. Életkor. Kisgyerekeknél és időseknél különös körültekintéssel kell alkalmaznunk az illóolajokat. Bőrük rendszerint finomabb, érzékenyebb. Ilyenkor módosíthatunk a hígításon vagy helyettesíthetjük az olajokat kevésbé erősekkel (például Borsmenta helyett Fodormenta).

Forrás: doterra.com